Pingu Pingu Kutub Seberang.

Tuesday, 1 October 2013

GRAPE LOLLIPOP.



Assalamualaikum W.B.T

just a moral story.


ini Zareen, umur dia 4 tahun(tibai ja), dia baru sahaja khatam iqraq 1. Sehubungan dengan itu, Zaween, yakni kakak Zareen bagi lah reward sebab dia dah habis iqraq 1 dan dah masuk iqraq 2. Zaween bagi 2 lollipop, satu dah bukak plastik, satu lagi yang masih bebalut rapi. apa motif dia aku pon taktau.

Zareen pon pegi la taman permainan nak main jongkang jongket sambil menikmati lollipop dia tu. nak dijadikan cerita, Zareen ni clumsy sikit, ke banyak? aku pon tak pasti. hmmm. so tengah on the way nak pegi main jongkang jongket dia terjatuh kan dua dua lollipop tu. 


yang tak berbalut,


dan yang berbalut.


without thinking twice, Zareen kutip balik lollipop yg dah jatuh tu, . . . . . . . . . lollipop yang berbalut.


dan biar je lollipop yg tak berbalut tu dekat atas tanah tu. yelah dah kotor, takkan dia nak makan kot.

macam tu jugak dengan aurat dan hijab kita. kalau aurat kita terdedah, mudah untuk perkara perkara negatif dekat dengan kita. tapi sebaliknya kalau kita jaga aurat kita tutup mana yang patut, insyaAllah, semuanya akan terjaga.

p/s: macam tak berapa nak sampai pulak moralnya. hmph.



6 comments:

Metafora Hati said...

simple. tp bleh paham laa moral dia~

Norazlin Nordin said...

alhamdulillah. sampai moralnya, :) itu niatnya. :D

Alif Amsyar said...

kalau saya la, sy makan lolipop yg terbukak sebab saya malas nk bukak yg baru

Norazlin Nordin said...

haha. boleh, tapi basuh dulu lah. :D

tenku butang said...

He2.. wanita ibarat lolipop, kalau tertutup rapi pasti xkan tercemar..

Aujinz said...

sampai sampai.. dan senang nak faham.. huhuhu